Mølleåen og dens omgivelser samt Farum Vest fredningen.
Grundejerforeningen Akaciegården ejer, som det fremgår af vedlagte kort, 2 meget smalle og lange grundstykker ved Hesselkildegaard på Hestetangsvej som strækker sig fra Mølleåen og til Hestetangsvej .Teoretisk har grundejerforeningen også fiskeretten i Mølleåen på dette stykke hvor grundstykker er beliggende , men i praksis kan denne ikke udnyttes, da åens manglende bredde og dybde samt områdets ufremkommelighed umuliggør dette.
De 2 jordlodder som Grundejerforeningen Akaciegården ejer ned mod Åen blev fredet den 29-2-1948 af Overfredningsnævnet. Lodderne var dengang ejet af en Grosserer J. Molgaard. Erstatningen udgjorde 1590 kr. Grosserer Molgaards 2 lodder blev fredet med Fredningsservitut A. Som det fremgår af udskrift af kendelsen som er vedlagt som bilag.
Mølleåen er ca. 36 km. Lang og udspringer vest for Bastrup Sø i Allerød kommune hvorfra den løber mod øst, syd - øst. Den løber som en smal bæk gennem Ganløse Ore ved Nymøllevej for så at løbe lige nord for Hestetangshuse i en smal, men hurtigt strømmende bæk i den nordlige del af Furesø Kommune. Senere løber Mølleåen ud i Mølleådalen noget syd for Hestetangshuse og åens fald formindskes og åen løber mere roligt gennem Mølleådalen. Således er Mølleådalen temmelig bred og dyb med skarpt afskårne sider både mod Hestetangsvej og Ganløsevej. Mølleåens løb gennem dalen er imidlertid meget smal kun ca. 1 – 1½ meter bred og ½ meter dyb. Der er således snarere tale om en bæk end en å. Mølleådalen fører igennem Kilde Enge hvorfra kilder forsyner Åen med mere vand. Selve dalbunden har været fredet i mange år. Faktisk lige siden 1949 – 1954. Fredningerne af Mølleåen kom således ikke samtidigt, men er et resultat af en række delfredninger og senere ændringer hvilket fremgår af Overfredningsnævnets kendelsesprotokol tillige vedlagt som bilag. Kendelsesprotokol er flere hundrede sider lang og kun et ganske lille udsnit der vedrører Akaciegårdens arealer er medtaget på denne side.
Mølleådalen er et besøg værd, men det kan være vanskeligt at komme ned i dalen fra Ganløsevej og Hestetangsvej. Den eneste nogenlunde farbare vej fra Ganløsevej er fra broen hvor Mølleåen løber under Ganløsevej mod Farum Sø og hvor der fra Ganløsevej går en ganske smal sti mod nord langs åen. Denne sti er visse steder svært fremkommelig, når det har regnet. Fra stien består udsigten mest af høje siv bevoksninger samt lave træer når man kigger mod Farum Vest. Åen kan man kun se ganske få steder hvilket vedlagte billeder viser. Fra Hestetangshuse kan man også komme ned til stien ved Mølleåen, men skal så over åen via en primitiv træbro først.
Mølleåen løber ud i Farum Sø. Fra Farum Sø løber Mølleåen under broen mod Furesøen ved Fiskebæk hvor S toget mod syd kører over, og åen løber videre ud i Furesø . Fra Furesøen er åen omdannet til en kanal der løber til Lyngby Sø. Denne og lignende kanaler er menneskeskabte og gravet ca. År 1880 som et led i Københavns Befæstning. Mølleåen fortsætter derefter sit løb i sit naturlige leje via Sorgenfri og Ørholm for slutteligt at løbe mod nord og til sidst at løbe ud i Øresund lige nord for Strandmøllekroen. På dette sidste stykke hvor åen løber fra Raadvad og ud i Mølledammen er der tale om et sumpet område og i selve udløbet under Strandvejen er åen atter blevet til en bæk med rask strøm og lav vandføring.
Det er som om bevoksning i mange år har fået lov til helt at omslutte åens øvre løb i nærheden af Akaciegårdens arealer . Så fra Mølleåens brede dalbund kan man hverken se Hestetangsvej og slet ikke den fjernere Farum by eller Akaciegårdens areal. Det er naturligt nok heller ikke muligt at se selve dalbunden og slet ikke Mølleåen fra Hestetangsvej, da denne ligger et stykke fra dalkanten.
Dermed er det naturligvis heller ikke muligt at se hverken Mølleåen eller Mølleådalen fra Grundejerforeningen Akaciegårdens jord til trods for at netop dette tema var en vigtig del af begrundelsen for fredningen af grundejerforeningens landbrugsareal. Fra Akaciegårdens landbrugsareal er der cirka 800 meter til Mølleåen. Vedhæftede billeder viser hvordan dette postulerede udsyn ud over Mølleådalen således ikke kan lade sig gøre og hvor lidt udsyn der er ud over Mølleådalen og Mølleåen fra den vestlige del af Farum, samt hvor lidt udsyn der er i selve dalbunden. Billeder er fortrinsvis fra perioden 2003 til 2022. Billedet der viser udsigt fra Farum Svømmehal er optaget i 2019 på en bakke lidt nord for svømmehallen og altså i niveau med Svømmehallens tag.
Fredningsnævnets udkast til kendelse med beskrivelse af udsigts forholdene fra Farum Vest over Mølleådalen vedlægges som bilag. Beskrivelsen er fastholdt i Naturklagenævnets endelige afgørelse fra 2009.
Fra den højtliggende Ganløsevej, der delvist er beliggende i Allerød kommune, er udsynet over Mølleådalen bedre, da man nogle steder kan se ned i Dalbunden fra vejen, der løber langs dalkanten over Mølleådalen. Udsynet fra Ganløsevej til Morænefladen i Farum Vest er ganske begrænset som vedlagte billeder fra dels sommeren 2002 og dels forår 2022 også tydeligt viser. De mest markante elementer man kan se i Farum Vest fra Ganløsevej er enkeltbebyggelser og anlæg, herunder dels lysmasterne på Right To Dream Park, der er meget tydelige at se fra Ganløsevej, som billeder fra 2022 dokumenterer, samt en bygning på Hestetangsvej 90 med panorama vinduer der dels sidder højt placeret i bygningen og tillige vender ud mod Mølleådalen og som virker skæmmende på udsigten fra Ganløsevej hvilket også er påpeget af blandt andet Dansk Naturfredningsforening i 2018.